Как да не забравяме за важните неща?

В днешно време хората все повече забравят какво е необходимо да направят и това е напълно нормално. Не си доспиваме, лягаме си късно, целодневно работим, вдишваме дълбоко замърсения градски въздух  и когато се приберем в къщи, заставаме пред телевизора. Оперативната ни памет не достига, за да задържим в мозъка си всички детайли.  Спомнете си колко често сте попадали в неловка ситуация, забравили празник на близък човек.  Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да решите проблема с „битовата склероза“,събрани за вас от lady.mail.ru.

1. Подберете важното

Първо направете списък с датите, които трябва да знаете винаги.  Нека това да се дати от личен характер: рождени дни, семейни годишнини и др.  Приблизителното количество е 15-25. Помненето на повече от 30 дати изисква огромни усилия, а по-малко от 10 едва ли ще обхване всичките важни събития. Носете списъка винаги със себе си.

2. Отбележете в календара си

Следващата стъпка е да отбележете тези дати в календара си. Ако не разполагате органайзер, не пропускайте да си вземете. Своевременното попълване на календара спомага да организирате по добре времето  и пространството  и все по-рядко да се питате: „Днес кой ден е?“ Що се отнася до датите, Най-добре ги вписвайте две страници напред  и добавяйте възклицателни знаци. Когато по-рано е запълнен календарът ви и ви подсеща за предстоящото  събитие,толкова по-малка е вероятността да го забравите.

3. Поставете на видно място

Харесват ли ви дизайнерските календари за стена? Имате възможност да поръчате такъв,  като помолите дизайнера да подчертае красиво важните за вас дати. Ако пък имате „златни ръце“,  имате възможност да го изрисувате сами. Поставете календара на най-удобно за вас място (напр. на хладилника)  и не пропускайте да обръщате страниците в края на месеца.

4. Мобилизирайте на мобилния си телефон
Не забравяйте възможностите на мобилния си. Всички съвременни модели имат календар. Когато добавяте събитието,не съкращавайте,  а вписвайте пълното име на събитието. Вмъкнете снимка на рожденика и индивидуална мелодия. По-добре настройте напомнянето 1-2 дни преди самото събитие.

5. Не пропускайте да свалите Skype, социалните мрежи и ICQ.

Почти всеки от нас „висят“ в различни социални мрежи и използват програми за бърза размяна на текстови съобщения. Тези системи напомнят за предстоящи събития, но много често не им обръщаме внимание. Така или иначе сте в тях, възползвайте се от възможностите им.  Винаги преглеждайте автоматичните напомняния.

6. Възползвайте се от асоциациите

Заедно с външните средства се налага да задействате и асоциативното мислене. Измислете свои лични асоциации за важните дати. Може да не са свързани със самото събитие.  Примерно жената до вас е родена на 6 юни и е била отличничка в училище, значи тя е получавала само шестици и е родена на 6.06. Асоциацията може да бъде от всякакъв вид, важното е безотказно да реагирате на нея.

Мнението на психолога:

Всеизвестно е, че хората използват нищожна част от своя мозък.  Това важи и за процеса на запазване и запомняне  на информация. Комплексите,вълнението и стресът“изяждат“ важната информация. Какво правим, когато имаме желание да намерим място за новите си дрехи в гардероба? Освобождаваме се от ненужните, за да има достатъчно място за новите, т.е. освобождаваме пространство. Аналогично действаме и с информацията, която не можем да запомним.

Налага се да подредим информацията в главата си и да се стараем да го поддържаме.
И още нещо – по-често да се разтоварваме на чист въздух и да си почиваме.

Вашият коментар